Skip to Main Content

Συχνές ερωτήσεις

Γιατί να επιλέξετε ξύλινα κουφώματα

Tο ξύλινο κούφωμα υπερτερεί με διαφορά έναντι των άλλων υλικών. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία διεθνών οργανισμών, όπως η WWF, το ξύλο και κατ'επέκταση τα προϊόντα που προέρχονται από αυτό, επιβαρύνει στο ελάχιστο το περιβάλλον και γι'αυτό κατέχει επάξια την πρώτη θέση στην επιλογή του πλέον οικολογικού υλικού.

Για να αντιληφθούμε την υπεροχή των ξύλινων κουφωμάτων όσον αφορά στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή τους αρκεί να δούμε τη διαδικασία που ακολουθείται για τους δύο βασικούς ανταγωνιστές: το PVC και το αλουμίνιο.

Το PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο ή κοινώς βινύλιο) είναι θερμοπλαστικό υλικό που παράγεται με βάση το πετρέλαιο και το χλώριο και είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο συνθετικό υλικό. Ο διεθνής οργανισμός προστασίας του περιβάλλοντος WWF υπολογίζει ότι για κάθε παράθυρο που παράγεται από PVC, απελευθερώνονται συνολικά 49,9 κιλά διοξείδιο του άνθρακα (CO2), 84% κατά την παραγωγή της πρώτης ύλης και 16% κατά την παραγωγή του κουφώματος. Αντίθετα, η παραγωγή ενός ξύλινου κουφώματος ίδιου τύπου και μεγέθους συνολικά ελευθερώνει μόλις 5,7 κιλά CO2.

Το PVC όμως, δημιουργεί επιπρόσθετα και προβλήματα στο περιβάλλον σε όλον τον κύκλο της ζωής του με σημαντικότερο την απελευθέρωση ιδιαίτερα τοξικών ουσιών (καρκινογόνες διοξίνες, HCl, βαρέα μέταλλα κ.α.) κατά την καύση του, που συνήθως λαμβάνει χώρα μετά την απομάκρυνση του από την χρήση.
Από την άλλη πλευρά, αντίστοιχα προβλήματα συναντάμε και στην κατασκευή του αλουμινίου. Επικίνδυνοι ρύποι απελευθερώνονται, κατά την παραγωγή του ενώ μεγάλες ποσότητες CO2 απελευθερώνονται κατά την παραγωγή των πολύ μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας που χρειάζονται για την απομόνωση του υλικού από τις
πρώτες του ύλες. Παράλληλα, όπως επισημαίνει μελέτη του Αμερικανικού υπουργείου ενέργειας, κατά τη διαδικασία παραγωγής αλουμινίου απελευθερώνονται μεταξύ άλλων μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και ιδιαίτερα ζημιογόνοι υπερφθοράνθρακες (PFC). Οι τελευταίοι είναι 6.500 φορές πιο ζημιογόνοι στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου από το CO2.

Tο ξύλο είναι το μόνο υλικό που όχι μόνο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά παρουσιάζει και αρνητικό δείκτη εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγή του, καθώς εγκλωβίζει μέσα του CO2 κατά την ανάπτυξή του ως δέντρο.

ro-up video sc-fb sc-lin sc-yt send